Skip to content

About Play

Spelen

Spelen is niet alleen voor kinderen! Ook als volwassenen zijn we nog volop spelende wezens. Doorgaans zijn we ons niet zo bewust van hoe vaak we in ons volwassen leven nog aan het spelen zijn. Spelen is iets doen, als vermaak, als prettig tijdverdrijf waarbij niet perse een doel maar plezier maken voorop staat. Hierdoor ontstaat ruimte in je hoofd. Vanuit die ruimte komen er nieuwe inzichten, ideeën, en oplossingen. Dat is de kracht van spelen die we vanuit HumanplaugrounDS stimuleren.

Stuart Brown heeft onderzoek gedaan naar spelen. Hij beschrijft hoe spelen onze hersenen vormt, onze verbeelding opent en onze ziel stimuleert. “Spelen is een biologische drijfveer. Net zo belangrijk voor onze gezondheid als slaap en voeding. We zijn door de natuur ontworpen om te floreren door te spelen. Spelen is essentieel voor onze sociale vaardigheden, intelligentie, creativiteit, ons aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen en meer.
Vooral in moeilijke tijden is spelen belangrijk, want het is precies de manier waarop we ons voorbereiden op het onverwachte, nieuwe oplossingen zoeken en optimistisch blijven”.

Door te spelen kunnen we even ontsnappen aan ons serieuze bestaan. “Als we spelen voelen we geen beperkingen. We komen in een flow, ervaren geluk en voldoening. We voelen ons vrij.” (Lenore Terr)

Spelen geeft ruimte om creatief te denken, nieuwe perspectieven te verkennen en oplossingen te vinden voor uitdagende situaties. Spelen voor volwassenen is dus essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Het stelt ons in staat om even te ontsnappen aan de dagelijkse zorgen en plezier te beleven.

Spelen helpt om stress te verminderen, creativiteit te stimuleren en ons gelukkiger te voelen. Het stelt ons in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, onze sociale banden te versterken en ons zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien kan spelen helpen om onze fysieke gezondheid te verbeteren, aangezien het ons aanmoedigt om actief te zijn en te bewegen.

Therapie en spelen voor volwassenen kunnen een krachtige combinatie vormen als het gaat om het bevorderen van emotionele groei, het verwerken van trauma’s en het verbeteren van het algehele welzijn. Het biedt volwassenen een veilige en creatieve ruimte om hun emoties te uiten, innerlijke conflicten te verkennen en nieuwe manieren van zelfexpressie te ontdekken. Door te spelen kunnen volwassenen op een dieper niveau contact maken met zichzelf en hun innerlijke kracht en veerkracht versterken.

Voor ons is spelen dus een serieuze zaak!

Er zijn verschillende speeltypen die volwassenen kunnen helpen om te ontspannen, plezier te hebben en hun creativiteit te stimuleren. Enkele populaire speeltypen zijn:

  1. Fysiek spelen: Dit omvat activiteiten zoals sporten, dansen, wandelen of yoga. Fysiek spelen kan helpen om stress te verminderen, je energieker te voelen en je fysieke gezondheid te verbeteren.
  2. Sociaal spelen: Dit omvat activiteiten waarbij je interactie hebt met anderen, zoals bordspellen spelen, teambuildingactiviteiten doen of samen sporten. Sociaal spelen kan helpen om je sociale banden te versterken, je communicatieve vaardigheden te verbeteren en je gevoel van verbondenheid te vergroten.
  3. Creatief spelen: Dit omvat activiteiten waarbij je je creativiteit kunt uiten, zoals schilderen, schrijven, muziek maken of knutselen. Creatief spelen kan helpen om je verbeeldingskracht te vergroten, je stress te verminderen en je zelfexpressie te bevorderen.
  4. Cognitief spelen: Dit omvat activiteiten die je geest uitdagen, zoals het oplossen van puzzels, het spelen van strategische bordspellen of het leren van een nieuwe vaardigheid. Cognitief spelen kan helpen om je brein scherp te houden, je probleemoplossend vermogen te vergroten en je cognitieve vaardigheden te verbeteren.
pexels rdne 7020614
en_GBEnglish